Start van hoofdcontent

Ajax

NL
V

Bewerkte foto Holocaustslachtoffers wekt afschuw

20 oktober 2017, 10.59 uur · Aangepast 20 oktober 2017, 14.16 uur · Foto: Gijsbert van het Koks

Het Centraal Joods Overleg heeft zijn afschuw uitgesproken over een plaatje dat momenteel rondgaat op sociale media. Op de foto staan twee jonge slachtoffers van de Holocaust met daaronder het bijschrift 'Toen 020 nog maar 1 ster had'.

De jongens op de foto zijn Avram (5) en Emanuel Rosenthal (2). Te zien is dat ze een Jodenster dragen. Ze werden in 1944 vermoord in Litouwen.

Het plaatje werd volgens het Algemeen Dagblad gedeeld door het Instagramaccount feyenoordnews.010. Aanstaande zondag spelen Ajax en Feyenoord tegen elkaar in Rotterdam.

Nieuwe dieptepunten anti #Ajax uitlatingen door @Feyenoord supporters #anti020Week #Zwakzinnigen pic.twitter.com/Zj5gHrHnIQ

— Erik de Vlieger (@EWdeVlieger) 18 oktober 2017

'We zullen alles in het werk stellen om te achterhalen wie dit heeft gedaan', zegt het Centraal Joods Overleg tegen De Telegraaf. 'Juridisch zal hier niets tegen te doen zijn, maar als wij de naam van de afzender hebben, zullen wij hem ter verantwoording roepen'.

De politie wilde niet reageren tegen de krant. 'De maker van dit plaatje krijgt van ons niet de aandacht die hij wil hebben'.