Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Steeds meer meldingen van ratten in de stad

20 oktober 2017, 19.04 uur

Afgelopen jaar zijn er meer dan 2500 meldingen van rattenoverlast binnengekomen bij de Amsterdamse GGD. Een flinke stijging ten opzichte van een jaar eerder.

In 2015 werden er nog 2270 ratten gemeld en in 2014 waren dat er nog eens 300 minder. Volgens loco-burgemeester Kajsa Ollongren betekent de toename van het aantal meldingen niet dat er ook meer ratten in de stad zijn. Zo is het makkelijker geworden om rattenoverlast te melden.

Lees ook: Boze bewoners Bijlmerplein hangen dode ratten aan bomen

De PvdA had vragen gesteld, omdat de partij het idee heeft dat er steeds meer ratten gespot worden in de stad. Dat zou komen door bezuinigingen bij de stadsreiniging terwijl de drukte toeneemt. Volgens de PvdA is Amsterdam 'steeds viezer' en een rattenplaag noemen de sociaaldemocraten 'een brevet van onvermogen van het schoonhouden van de stad'.

Lees ook: Ratten zo groot als katten door 'kolerezooi' in Noord

Maar Ollongren ziet zelf geen toename van het aantal ratten. Ze zegt dat er mogelijk lokale excessen zijn en dat er sprake kan zijn van subjectieve overlast. Wel zijn er volgens de loco-burgemeester maatregelen ingevoerd om de stad schoner te maken.