Stad

Gemeente oneens met rechter: 'Vrouwen kunnen niet plassen in urinoir'

20 oktober 2017, 20.49 uur

De gemeente is niet eens met de rechter die vindt dat vrouwen bij hoge nood moeten plassen in een urinoir.

Dat blijkt uit vragen van de SP aan het stadsbestuur. Op de vraag 'Is het college het eens met de fractie van de SP eens dat plassen voor vrouwen en mindervaliden in een plaskrul niet kan?' antwoordt locoburgemeester Kajsa Ollongren simpelweg met 'Ja'.

Lees ook: Plassende vrouwen voeren actie op Leidseplein: 'Dit is toch verschrikkelijk'

Daarmee gaat het stadsbestuur in tegen een rechterlijke uitspraak van vorige maand. Naar aanleiding van een wildplasboete, oordeelde de rechter dat vrouwen in een urinoir kunnen plassen. Geerte Piening had de boete ontvangen en vocht hem aan omdat ze vindt dat er te weinig openbare toiletten voor dames zijn in de binnenstad.

Onderzoek
Vroeger moesten horecagelegenheden altijd vrouwen met hoge nood gratis naar het toilet laten gaan, maar in 2014 werd die regel geschrapt. Ollongren laat weten dat de gemeente nu nader onderzoek doet naar de toiletvoorziening in de openbare ruimte.

Lees ook: Rechter tegen beboete wildplasster: 'Je had ook in een urinoir kunnen plassen'

De vraag is nog waar en wanneer er behoefte is aan meer openbare toiletten voor dames. Ook wordt er gekeken of marktpartijen een rol kunnen spelen bij het bieden van een oplossing. Begin volgend jaar is dat onderzoek afgerond.