Laatste keer kermis op de Dam: 'Er gaat een stukje cultuur verloren'

Het is zover. De laatste week kermis op de Dam. Menig Amsterdammer haalt opgelucht adem, maar de medewerkers van de kermis zullen de trekpleister gewoon gaan missen.

Zo ook Fons Speelman, die al ruim acht jaar samen met een vriend het reuzenrad op de Dam runt. 'Acht jaar staan we hier al. Dat houdt nou op, jammer genoeg. Er gaat een stukje cultuur verloren en daarnaast ook werkterrein voor ons. En daar is niemand bij gebaat', zegt hij tegen AT5.

Voor Speelman is dit één van zijn favoriete locaties. Vooral omdat hij naast bijzondere gebouwen staat, zoals het Paleis. 'En daar staat de naald van de Dam, dus het is een unieke locatie dat je allemaal kan zien vanuit één gondeltje. Daar zal ergens de Arena liggen en Schiphol zit hierachter. Een unieke locatie en super uitzicht.

Lees ook: De kermis verdwijnt van de Dam

Drukte
De kermis moet weg om de drukte in het centrum te beperken. Maar dat is volgens Speelman onzin. 'Mensen komen niet speciaal voor de kermis naar de Dam. Ze zijn er al en zoeken wat vertier. En als ze dan naar huis gaan, dan zouden ze moeten zeggen: 'he joh, dat Amsterdam was gezellig'. Dat soort dingen.'

Komende zondag is de laatste dag van de kermis op de Dam.