Psychiater over Philip O: 'Dit hoort bij het ziektebeeld'

0
Whatsapp

Stad

Psychiater over Philip O: 'Dit hoort bij het ziektebeeld'

25 oktober 2017, 20.54 uur · Aangepast 27 oktober 2017, 16.32 uur

Na de rechtszaak gisteren vragen veel mensen zich af waarom de verdachte van de metromoord in Zuidoost vrij kon rondlopen. Terwijl hij amper twee maanden daarvoor een verpleegkundige zou hebben mishandeld.

Verdachte Philip O. stak afgelopen juli iemand dood in de metro. Gisteren bleek dat hij psychiatrisch patiënt is, en op verlof was tijdens een gedwongen opname. Maar hoe werkt een gedwongen opname van een psychiatrisch patiënt precies? 

Geen gevangenis
Philip O. werd op het moment van de metromoord behandeld op de psychiatrische afdeling van het AMC. Hij zat daar in het kader van de wet BOPZ, bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen.

Lees ook: Verdachte metromoord Zuidoost was psychiatrisch patiënt op verlof

Die wet houdt in: een behandeling vindt plaats vanwege je geestesgesteldheid en dus niet omdat je bijvoorbeeld een strafbaar feit hebt gepleegd: 'Voor strafbare feiten zeggen we altijd: "Is het huis van bewaring of is het een gevangenis?" Het is echt omdat er een gevaarlijke situatie is die veroorzaakt wordt door een psychiatrisch ziektebeeld,' aldus psychiater Michiel Bosman.

Ziektebeeld
Toch vragen veel mensen zich af hoe het kan dat de verdachte eind juli zonder begeleiding de straat op mocht, terwijl hij begin juni nog een verpleegkundige zou hebben mishandeld. 

Lees ook: Getuige dodelijke steekpartij in metro: 'Iedereen raakte in paniek en rende naar voren'

Bosman: 'Dit soort dingen, bij verwarde mensen, horen bij het ziektebeeld. Dus zodra mensen medicijnen gaan nemen, zodra ze aanspreekbaar zijn, ga je een inschatting maken van wat er zich toen heeft afgespeeld, of dat was in te kaderen in de ziekte. In het grootste deel van de gevallen gaat dat goed.'

Rechter
Na de eerste zitting in de zaak van de metromoord wordt op sociale media ook de vergelijking getrokken met de verdachte in de zaak van Anne Faber. Maar dat is onterecht. De verdachte in die zaak volgde een behandeling die was opgelegd door een rechter: 'De ene situatie is iemand die kennelijk in de war is door een psychiatrisch ziektebeeld en tegen zichzelf beschermd moet worden en daarom in een psychiatrisch ziekenhuis zit, in het kader van de wet BOPZ. De ander is iemand waarvan gekeken moest worden of de gepleegde misdaad is in te kaderen in zijn ziektebeeld.'

Lees ook: Politie: dodelijke steekpartij in metro is geen terreurdaad

Philip O. wordt vanaf 13 november geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. De resultaten daarvan worden bij de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak naar voren gebracht. 

Aloys Oosterwijk
Aloys Oosterwijk
Whatsapp