Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Artikel1 is er uit: 'Vanaf nu heten wij BIJ1'

29 oktober 2017, 18.17 uur · Aangepast 1 november 2017, 18.16 uur

Ruim drie maanden hebben de mensen van Artikel1 nagedacht over een nieuwe naam voor hun partij. En er is witte rook: het wordt BIJ1.

Afgelopen zomer besliste een rechter dat de naam veranderd moest worden. Deze leek te veel op Art. 1, een onderzoeksinstituut van de Stichting Expertisecentrum Discriminatie (SED). 

Om met de volgende gemeenteraadsverkiezingen te kunnen meedoen, moest de partij van Sylvana Simons met een nieuwe naam op de proppen komen. 'Het wachten is lang geweest en heeft van leden, sympathisanten, vrijwilligers en het bestuur van de partij ongelooflijk veel geduld gevraagd', schrijft de partij op zijn Facebookpagina. 'Maar nu is het dan eindelijk zover! Vanaf nu heten wij BIJ1!'

Lees ook: Rechter: Politieke partij Artikel 1 moet naam wijzigen

Bij de Tweede Kamerverkiezingen dit jaar kwam de partij niet verder dan 11.400 stemmen. Dat was landelijk gezien lang niet genoeg maar een groot deel van de stemmen was afkomstig uit Zuidoost.

Reden genoeg voor de partij om mee te doen in maart. Het is nog niet bekend wie de lijst van de Bij1 gaat aanvoeren, Simons zei afgelopen zomer in ieder geval niet mee te doen. 

Sylvana Simons maakt de nieuwe partijnaam bekend. Vanaf vandaag zijn wij #BIJ1 pic.twitter.com/JO4kdv3Hb6

— Bart Mijland ??? (@bmijland) October 29, 2017