Stad

NL
V

Schimmelplaag in dierenasiel: 'alleen de kittens hoeven niet apart'

29 oktober 2017, 23.52 uur · Aangepast 30 oktober 2017, 11.40 uur

Maxime Ormskirk is één van de vrijwilligers van de Dierenopvang Amsterdam (DOA). Nu het asiel geteisterd wordt door een grote schimmelplaag, hoopt ze de katten een beetje afleiding te bezorgen. Ten minste twintig katten zijn besmet.

Katten (behalve kittens) worden uit voorzorg in één hokje geplaatst. Dat is nodig om de besmettelijke ziekte te bestrijden. Maar noch kat, noch verzorgster, is daar blij mee. 

'Alleen zitten is niet heel zielig, maar wel het feit dat ze niet vrij mogen rondlopen. En het feit dat we ze - behalve een beetje praten - verder geen aandacht kunnen geven', zegt Ormskirk. 

De dierenopvang is dringend op zoek naar mensen die de katten van wat extra afleiding kunnen voorzien. Zes weken moeten ze in quarantaine, zodat de schimmel kan worden uitgebannen. 

Lees ook: Dierenasiel zoekt hulp bij schimmelkatten: 'opera zingen helpt'

'Het kan even niet anders', zegt ook dierenarts Hans Heintz. 'Door dieren apart te zetten kunnen we ook apart, per kat bepalen of ze besmet zijn. Dan kunnen ze daarna zo snel mogelijk weer weg'. 

Besmette katten hebben last van kale, jeukende plekken op hun hele lijf. Ondanks de behandeling, zullen de dieren er toch even mee rondlopen. En: ze moeten tweemaal per week gewassen worden. Arme katten.