Stad

NL
V

Dierenasiel start donatieactie: 'Schade schimmelinfectie loopt in tienduizenden euro's'

30 oktober 2017, 17.12 uur · Aangepast 30 oktober 2017, 17.36 uur

De schimmelplaag bij Dierenopvang Amsterdam (DOA) heeft voor tienduizenden euro's aan schade veroorzaakt. Het dierenasiel is een donatieactie gestart om de geraamde 67.000 euro bij elkaar te krijgen. Ook wordt een beroep gedaan op de gemeente Amsterdam.

Inmiddels zijn veertig van de 230 katten in het asiel besmet en mogelijk worden dat er nog meer. 'We hebben nu monsters in alle kennels genomen. We verwachten in de loop van deze week de uitslag van de Universiteit van Utrecht. Dan weten we hoeveel katten er precies besmet zijn', aldus directeur Hans Fokkens.

Het betreft een zeer agressieve schimmel die razendsnel om zich heen grijpt. De schimmelsporen kunnen zeer lang besmettelijk blijven en zitten behalve op de kat ook in de kennels. Het asiel ziet zich genoodzaakt om alles dat in de kennels aanwezig is, weg te gooien.

'We moeten alles opnieuw aanschaffen. Denk aan krabpalen, kattenhuisjes, hangmatten, mandjes, speeltjes, maar ook opbergmeubels en stoelen', vertelt Fokkens. 'We hebben inmiddels al drie containers aan spullen en zelfs voer weg moeten gooien, want de schimmel kan overal op en in zitten.'

Lees ook: Schimmelplaag in dierenasiel: 'alleen de kittens hoeven niet apart'

De besmette katten zitten ondertussen in quarantaine, worden gewassen en van pillen voorzien. Het asiel heeft de gemeente gevraagd om financiële hulp te bieden. Amsterdammers die het asiel willen helpen, kunnen een donatie doen via de website van het asiel.