Stad

NL
V

Scientology kerk: 'AT5 alleen welkom na beter stuk over ons'

30 oktober 2017, 19.01 uur · Aangepast 30 oktober 2017, 21.21 uur

De Scientology kerk is niet blij met de berichtgeving van AT5 afgelopen vrijdag. Buurtbewoners vertelden dat ze zich geïntimideerd voelden, maar volgens een woordvoerder is dat 'superoverdreven'.

De aanhangers van de door science fiction-schrijver L. Ron Hubbard opgerichte kerk openden hun nieuwe onderkomen aan de Wibautstraat een dag later. Ook internationaal kerkleider David Miscavage was erbij.

Lees ook: Zang, dans en muziek: Scientology neemt pand Wibautstraat in gebruik

AT5 was, ondanks herhaaldelijke verzoeken, niet welkom. Een bericht op de site waarin buurtbewoners zeggen geïntimideerd te zijn door de komst van de kerk schoot de Scientologen in het verkeerde keelgat.

Niet zitten
'Zoals je ongetwijfeld hebt gezien heeft AT5 op de website een superoverdreven stuk geschreven voorafgaand aan onze opening, om die reden zien we het vooralsnog niet zitten dat jullie maandag langskomen', mailde een woordvoerder van de Scientology kerk. 

Een buurtbewoner refereerde in het artikel aan een eerdere uitzending van het televisieprogramma Rambam, waarin te zien was hoe een 11-jarige jongen een psychologische sessie leidt. Ook de vele beveiligers schieten omwonenden in het verkeerde keelgat. 'Het is een en al geheimzinnigheid met mannen in het zwart rondom het pand.'

Lees ook: Grote 'Scientology'-letters lichten op in de Wibautstraat

Machtsmisbruik
Verschillende documentaires over de Amerikaanse tak van Scientology lieten een beeld zien van machtsmisbruik en psychologische druk. Scientology zelf ontkent negatieve berichtgeving over de kerk. 

De beelden van de opening stuurde de woordvoerder zondag wel naar AT5. 'Mochten jullie naar aanleiding daarvan een beter stuk plaatsen, dan kunnen we altijd nog kijken of we toch een keer een interview en tour kunnen doen.'