Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Gemeentebordeel nog niet volledig gerund door sekswerkers

2 november 2017, 17.52 uur · Aangepast 2 november 2017, 18.19 uur

Het gemeentebordeel My Red Light bestaat binnenkort een halfjaar en volgens de leiding staat het bedrijf aardig op de rails. De bedoeling was dat het een bordeel zou zijn van de sekswerkers, voor de sekswerkers. Critici vinden dat daar nu net het probleem ligt: het bedrijf wordt op dit moment niet gerund door sekswerkers.

In de avonden zijn doorgaans alle ramen van My Red Light bezet op de Oudezijds. Overdag is dat wat minder, maar dat is normaal op de Wallen. 'Het gaat hartstikke goed. Maar onze volgende stap is natuurlijk dat we meer willen dan alleen een financieel bedrijf zijn. En dan gaan we ook goed', zegt Justine Le Clerq, directeur My Red Light.

Lees ook: Prostituees lanceren eigen bordeel 'My Red Light'

Sekswerkers achter de schermen
De volgende stap is dat er meer sekswerkers achter de schermen komen te werken. Want het ideaal is mooi: een bordeel gerund door sekswerkers zelf. Nuria uit Spanje is sekswerker. Zij zou het werk vanaf volgend jaar het liefst vanachter een bureau voortzetten. 'Volgend jaar word ik vijftig, op dit moment werk ik nog achter het raam', zegt Nuria. Op dit moment loopt ze stage bij My Red Light. 'Ik vind het genoeg, het is een mooie leeftijd om te stoppen. Ik schaam me nu een beetje om dit werk nog te doen.'

Lees ook: Gemeentebordeel gaat bijna open: 'Sekswerkers bepalen hier alles zelf'

Bestuur en dagelijks management
Nu is de helft van het personeel sekswerker of heeft in de industrie gewerkt. Dat was niet de opzet, zegt Yvette Luhrs van PROUD, de balangenvereniging voor sekswerkers . 'Ik hoop echt dat het een sekswerker-geleid bordeel wordt. Met echt alleen maar sekswerkers in het bestuur en op het dagelijkse management. Maar dat is volgens mij niet aan de gang.'

Kwestie van tijd
'Tot nu toe is het ook zo geweest dat sekswerkers helemaal nooit hebben kunnen bedenken dat ze zich kunnen ontwikkelen om iets heel anders te gaan doen. Die optie is er nooit geweest. Wij vertrouwen er op dat die opties nu wel komen en dat sommige dames er ook interesse voor zullen hebben. En zich dus zullen ontwikkelen', zegt Le Clerq. Volgens haar is het dus een kwestie van tijd.

Begin volgend jaar start er een Raad van Advies die volledig uit sekswerkers moet bestaan.