Bierfietsondernemer wil gesprek met andere stadsdelen: 'Toeristen blijven toch komen'

Wat moet er met de bierfietsen gebeuren? Dat is de vraag die ondernemers zichzelf stellen nu hun mobiele barretjes verboden zijn in het centrum. De rechtbank bepaalde dinsdag dat het verbod in stand blijft. Maar niet alle stadsdelen staan te springen om de bierfiets te verwelkomen.

'Een bierfiets hier, tussen alle trams en fietsers lijkt me zeer onwenselijk', aldus stadsdeelvoorzitter in West, Melanie van der Horst. Ook in Oost zit men niet te wachten op de rijdende bar. 'Wij zitten niet te wachten op de bierfiets in Oost', zegt stadsdeelvoorzitter Ivar Manuel.

'Klachten zijn overtrokken'
Balen, aldus één van de bierfietsondernemers die het verbod juridisch had aangevochten. 'Het geluid, het plassen en het belagen, dat soort dingen. Dat is allemaal overtrokken. De rechter is er zelf ook niet bijgeweest', Ard Karsten van Damtours. 

'Stadsdelen geprobeerd te bereiken'
Karsten zegt al tijden in gesprek te willen met de andere stadsdelen over de bierfiets. 'Die groepen blijven toch komen, de vliegtuigen landen en stijgen continu. Aan is het noodzaak om te kijken hoe we het wel zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. We hebben ook meerdere stadsdelen getracht te bereiken. Maar er zit zo'n gigantische bureaucratie voor', meent Karsten. Stadsdelen Oost en West laten weten niets te hebben gehoord van de ondernemer. 

Geen doelgroep
Stadsdeel Zuidoost laat AT5 weten dat het niet per se negatief tegenover de bierfiets staat, net als Noord en Nieuw West, maar die denken ook niet populair te zijn voor de doelgroep. 'Ik ben ook gewoon voor spreiding. En overlast wil ik al helemaal niet hebben', zegt de bierfietsondernemer. Dit blijkt, omdat de hoofdvestiging van de onderneming in Benningbroek zit, een klein dorp bij Hoorn. 'We bestempelen Amsterdam vaak als een wereldstad, dus laten we ons ook gewoon zo opstellen', zegt Ard Karsten daar op.

Mocht Karsten zijn bierfietsen niet meer in de stad kwijt kunnen, dan gaat Damtours de activiteiten buiten de stad uitbreiden. 'Rotterdam is ook een wereldstad. Daar zijn nog geen fietsen. Dat zou zeker een optie kunnen zijn.'