Stad

NL
V

Vijf euro per dag voor promotende daklozen 'te weinig'

3 november 2017, 20.44 uur · Aangepast 3 november 2017, 21.14 uur

Locoburgemeester Eric van der Burg heeft vandaag gereageerd op vragen van de SP over Swapfiets. Het fietsverhuurbedrijf wilde daklozen voor vijf euro per dag inzetten om reclame te maken, dat meldde Metro eerder. 'Het college is van mening dat daklozen passend beloond moeten worden', schrijft Van der Burg nu.

Swapfiets wilde daklozen op straat reclame laten maken. In ruil daarvoor zouden ze de nachtopvang vergoed krijgen: vijf euro per dag dus.

'Door een samenwerking met hen aan te gaan, proberen we heling tegen te gaan, helpen we de daklozen aan brood en bed en zorgen we dat de student gegarandeerd op een veilige fiets fietst, want dat zijn onze Swapfietsen', vertelden de bedenkers in Metro.

Alleen een idee
De SP noemt het 'smakeloos' en de daklozenvakbond 'slavernij', daar is Van der Burg het dus wel mee eens. Wel benadrukt hij dat Swapfiets nooit verder is gekomen dan het bedenken van dit idee. 'Door de negatieve beeldvorming over het fietsverhuurbedrijf die door de berichtgeving is ontstaan, overweegt hij om niet door te gaan met het plan', aldus de locoburgemeester.

Mocht Swapfiets toch daklozen gaan inzetten dan ontvangen zij een passend salaris, dat heeft het bedrijf inmiddels toegezegd. Ze betreuren de berichtgeving bij Metro en de daaropvolgende negatieve reacties.