Start van hoofdcontent

Stad

nl

Werkzaamheden Noord/Zuidlijn afgerond: 'Na eindeloze gevechten is het gelukkig over'

3 november 2017, 21.42 uur · Aangepast 4 november 2017, 00.21 uur

In 2003 werd er gestart met de aanleg van de Noord/Zuidlijn, nu de werkzaamheden afgerond zijn is het tijd om terug te blikken. Verzakkingen, stilleggen, weer oppakken, discussies, het heeft aardig wat voeten in aarde gehad. Ook voor Peter Doeswijk, bewoner van de Vijzelgracht.

Hij zat namens de buurt in een overleggroep met bouwers en de gemeente. De Vijzelgracht kreeg het zwaar te verduren in de afgelopen 15 jaar. Het hoogtepunt was 2008, er vonden enorme verzakkingen plaats waardoor de bouw van de hele Noord/Zuidlijn een jaar werd stilgelegd. 'Wij als buurt hadden zoiets: je mag hier niet verder mee. We vertrouwen je niet meer', vertelt Peter nu.

Lees ook: Station Noord bijna af: 'We gaan een nieuwe fase in'

Niet serieus genomen
Bewoners werden vaak niet serieus genomen als het om verzakkingen ging, er hing immers 'perfecte' meetapparatuur om alles te monitoren. 'Maar de informatie van lasermetingen ging eerst naar Frankrijk. De informatie die ze hier kregen liep sowieso een week achter', legt Peter uit.

Lees ook: Metro Noord/Zuidlijn voor het eerst op volle snelheid: 80 km/u

Aan alles komt een einde, zo ook aan alle werkzaamheden. 'We hebben gelukkig veel invloed gehad. Na eindeloze gevechten is het gelukkig over', besluit hij.