Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Complete make-over voor pieten: dit jaar dj-pieten en commandantpieten

6 november 2017, 22.58 uur · Aangepast 7 november 2017, 10.09 uur · Foto: Fotograafniels.nl

Bij de intocht van Sinterklaas op 19 november zal geen Zwarte Piet meer te zien zijn. De gemeente kiest dit jaar voor pieten met een compleet nieuw uiterlijk.

De organisatie wil het feest 'op een voor eenieder acceptabele wijze vieren' en wil daarom af van de Zwarte Piet, schrijft onder andere RTL Nieuws. De pieten krijgen daarom alleen roetvegen en hun uiterlijk wordt zo neutraal mogelijk.

Lees ook: Sinterklaas voortaan zonder Zwarte Piet naar Zuidoost

Er zijn zes verschillende ontwerpen voor de outfits gekozen. Tijdens de intocht zijn er schoorsteenpieten te zien, maar ook dj-pieten, paardenpieten, postpieten en commandantenpieten.

Bijzonder is dat de 400 pieten dit jaar voor het eerst zullen rondlopen in pakken die de Stichting Sint Intocht Amsterdam speciaal heeft laten maken. Tot nu toe werden de pietenpakken altijd gehuurd.

Twee jaar werk
Aan die outfits is wel twee jaar gewerkt door Ineke van den Berge, de gepensioneerde hoofdcoupeuse van modeontwerper Frank Govers, en hoofdpiet Midas Meester. Ze bestudeerden schilderijen en tekeningen om een goed beeld te krijgen van hoe een piet eruit moet zien.

Hoe de pieten er in de rest van het land uit zullen zien, is nog onduidelijk. In Utrecht en Den Haag zullen voornamelijk roetveegpieten rondlopen, maar Rotterdam wil er nog niets over kwijt. Ook het Friese Dokkum, maar dit jaar de landelijke intocht is, heeft nog niets bekendgemaakt over het uiterlijk van de pieten.