Stad

'Nederlandse Weinstein' erkent grensoverschrijdend gedrag

7 november 2017, 13.19 uur · Aangepast 7 november 2017, 13.30 uur

Whatsapp

De succesvolle producent en filmregisseur Job Gosschalk trekt zich terug na meerdere beschuldigingen van seksuele intimidatie. Gosschalk zelf - die woont en werkt in Amsterdam - geeft toe dat hij grenzen heeft overschreden in zijn omgang met acteurs.

De producent werkte mee aan veel films van eigen bodem. Denk aan Alles is Liefde, Het schaap met de vijf poten en JEUK!.

Gosschalk publiceerde eerder vandaag een verklaring waarin hij erkent grenzen geschonden te hebben. 'Het klopt dat ik één-op-één met acteurs aan scénes heb gewerkt, ook bij mij thuis. Het is voorgekomen dat ik daarbij acteurs heb gevraagd hun kleren uit te doen. Ik ben daarbij in een aantal gevallen - besef ik nu - over grenzen gegaan.'

Masturberen
In de Nieuwe Revu valt echter te lezen dat er wel degelijk fysiek contact plaats gevonden heeft. Etienne Poeder - hoofdrolspeler in musical The Lion King - zegt dat hij in z'n onderbroek moest optreden bij Gosschalk thuis. 'Hij vertelde me dat ik dat gewoon moest kunnen, ook als hij ter plekke zou gaan staan masturberen.'

Een andere acteur zegt gedrogeerd te zijn tijdens een bezoekje thuis bij de producent. Hij zou daar betast zijn, nadat hij weigerde zijn onderbroek uit te trekken. Nog iemand anders zegt dat Gosschalk hem beval om te masturberen, 'waarna hij het na een paar minuten van me zou overnemen.' Zo zijn er nog tal van andere collega’s die rollen of presentatieklussen hebben gekregen op basis van zaadlozingen, aldus de Nieuwe Revu.

Harvey Weinstein
De man werd eerder al vergeleken met de Amerikaanse filmproducer Harvey Weinstein, die de afgelopen weken veelvuldig in het nieuws kwam door beschuldigingen van seksueel misbruik. De openbaringen zette de actie #MeToo op touw.

Gosschalk zegt wel nooit fysiek contact gehad te hebben met een van de acteurs of actrices. 'Mij bereiken ook allerlei wilde geruchten over drugs, betasten en minderjarigen. Van die verhalen wil ik met grote stelligheid afstand nemen. Daar is absoluut geen sprake van geweest', aldus de 'Nederlandse Weinstein' in een verklaring.

Whatsapp