Start van hoofdcontent

Stad

nl

Steeds meer jonge gezinnen de stad uit: 'Mijn zoontje wil naar buiten'

7 november 2017, 19.52 uur · Aangepast 26 maart 2019, 15.31 uur

Steeds meer jonge gezinnen trekken weg uit de stad. Dat blijkt uit onderzoek van zowel het Centraal Bureau voor de Statistiek als van Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente.

De reden hiervoor is simpelweg omdat ruimte, zoals een tuin, in Amsterdam niet meer betaalbaar is. En dus zoeken de jonge gezinnen vooral omliggende gemeenten op. 

40 procent
Bij bijna elk Amsterdams gezin komt de verhuizing ter sprake voordat de kinderen naar school gaan, dus voordat ze vier jaar oud zijn. De laatste jaren is die keus voor veel gezinnen simpel. 

Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat maar liefst 40 procent van de gezinnen met kinderen onder de vier jaar de stad verlaat. Bij OIS komt dit percentage iets lager uit, namelijk op 31.

Zuid is koploper
OIS heeft in tegenstelling tot het CBS bij het onderzoek ook gekeken naar alleenstaande ouders. De percentages uit dit onderzoek komen volgens het onderzoeksbureau om die reden lager uit die van het CBS. Eenoudergezinnnen verhuizen waarschijnlijk minder snel dan gezinnen met meerdere ouders.

Uit het onderzoek van OIS blijkt dat uit stadsdeel Zuid de meeste jonge gezinnen verhuisden, namelijk 47 procent, gevolgd door het Centrum met 37 procent. In Nieuw-West verhuisde de minste gezinnen met 23 procent. Uit West, Oost, Zuidoost en Noord verhuisde respectievelijk 32, 29, 25 en 24 procent. 

Grotere tuin
Moeder Danuta Stuyver vertrekt met haar gezin naar Bussum, vooral omdat ze dan een grotere tuin hebben: 'Dan kunnen mijn zoontje en mijn hondje lekker spelen. Nu hebben we dit balkon, een dak terras, en een galerij, maar mijn zoontje wil naar buiten.'

Naast haar eigen verhuizing ziet zij veel buren in dezelfde situatie om dezelfde redenen vertrekken: 'Er zijn er een aantal hier op de galerij al weg, in het pand zie je mensen vertrekken. Iedereen met kleine kinderen moet de keuze maken voordat het kind vier wordt.'