Landelijke kritiek op Amsterdamse plannen: 'Lappen wet aan de laars!'

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil uitleg van staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) over een Amsterdamse proef waarbij bijstandsgerechtigden tot 2400 euro mogen verdienen náást hun uitkering.

Het plan van SP-wethouder Arjan Vliegenthart gaat ondanks eerdere kritiek vanuit Den Haag gewoon door. Zo'n 40.000 Amsterdammers met een bijstandsuitkering mogen meedoen met de proef, wat de vorige regering veel te ruim vond. Ook het bedrag van 200 euro per maand vond de vorige staatssecretaris te hoog.

Lees ook: Rekenkamer: 'Veel minder extra geld bij minima dan beoogd door college'

Maar Vliegenthart zet door en krijgt steun van een meerderheid in de gemeenteraad. Maar mag dat wel, wil de Tweede Kamer weten. 'Amsterdam stelt zich op als een soort vrijstaat', zegt VVD-Kamerlid Chantal van Nijkerken-De Haan tegen De Telegraaf. 'Ze lijken de wet aan hun laars te lappen.'

Gratis geld
Ook het CDA is het niet eens met de Amsterdamse plannen. 'De bijstand is geen hangmat maar een vangnet. Het moet niet zo zijn dat mensen op de bank blijven zitten en gratis geld krijgen', zegt Kamerlid René Peters.

Lees ook: Kukenheim: 'Wordt Wilders premier? Dan wordt Amsterdam een republiek'

Ook de VVD en het CDA in de Amsterdamse gemeenteraad zijn erg kritisch op het experiment.