Touringcars mét bestemming vanaf 2019 uit binnenstad verbannen

De touringcar verdwijnt gefaseerd uit de binnenstad. Dat maakte wethouder Pieter Litjens (Verkeer) afgelopen week per brief duidelijk aan betrokkenen.

Vanaf 19 maart volgend jaar zijn touringcars zonder concrete bestemming niet meer welkom in het centrum. Dan gaat het om met name sightseeing-bussen of touringcars die groepen toeristen afzetten voor een wandeltochtje.

Lees ook: GroenLinks: maak hele binnenstad autovrij

Uiterlijk 31 december 2019 moeten ook touringcars mét bestemming de binnenstad uit. Dat zijn bussen die bijvoorbeeld naar een specifiek hotel rijden.

Scholieren en mindervaliden
Toeristen worden in de toekomst buiten de Singelgracht afgezet en kunnen overstappen op de Noord/Zuidlijn of een rondvaartboot. Attracties in de binnenstad kunnen vanaf 2019 nog wel ontheffingen aanvragen voor specifieke groepen, zoals schoolklassen of mindervaliden.

Lees ook: Stadsdeel Zuid vreest tsunami van toeristenbussen

Het verbod geldt alleen voor de binnenstad. Touringcars blijven dus bijvoorbeeld nog wel welkom op de Nassau-, Stadhouders- en Mauritskade. Daar gebeuren vaak ongelukken. Stadsdeel Zuid vreest dat er door het verbod in de binnenstad alleen maar meer touringcars uitwijken.