Stad

Gemeente betaalt eigen risico ggz-behandeling van kwetsbare jongeren

8 november 2017, 21.55 uur

Om te voorkomen dat kwetsbare jongeren zorg gaan mijden, vergoedt de gemeente vanaf volgende maand het eigen risico van deze groep als die zich laat behandelen bij een ggz-instelling.

Dan gaat het om jongeren vanaf 18 jaar met bijvoorbeeld psychische problemen of een alcohol- of drugsverslaving. 'Volgens de wet ben je als je 18 wordt volwassen en moet je op eigen benen kunnen staan, maar kwetsbare jongeren hebben hier vaak hulp bij nodig. Als deze hulp geld kost, zie je dat jongeren de hulpverlening gaan staken en zorg gaan mijden', schrijft wethouder Simone Kukenheim in een brief.

Het eigen risico is een bedrag van minstens 385 euro. Dat is hoog genoeg voor sommige jongeren om dan maar geen hulp te zoeken. Daarmee hoopt het college dus af te rekenen. Het gaat nog om een proef van een jaar, maar die kan verlengd worden met nog een jaar.

Lees ook: Nieuwe xtc-app stuurt pushbericht als er vervuilde pillen rondgaan

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat 5,5 procent van de jongeren tussen 18 en 24 jaar gebruikt maakt van een ggz-behandeling. In Amsterdam wonen 87.000 jongeren in die leeftijdsgroep. Uit ander onderzoek blijkt dat veel van hen stopt met het zoeken van hulp als ze het niet kunnen betalen.