Stad

Defensie in actie bij terreuroefening: 'Voor als het daadwerkelijk een keer zover is'

8 november 2017, 22.30 uur · Aangepast 8 november 2017, 23.03 uur

Na de politie komt nu ook het leger in actie bij de terreuroefening in de stad. Eerder vandaag werd er een scenario gespeeld waarin een vrachtwagen op een groep mensen inreed. Aan Defensie de taak om het gebied vannacht te bewaken.

De hele nacht zullen militairen aanwezig zijn op Zeeburgereiland. Daar bewaken zij 'het object', vertelt majoor Paul H. van de 11 Luchtmobiele Brigade. Wat voor dingen er allemaal gaan gebeuren vannacht, weten zijn soldaten op dit moment nog niet.

Lees ook: Nagebootste aanslag Zeeburgereiland: 'Samenwerking tussen hulpverleners trainen'

'Voor zover ik weet is dit de eerste keer dat het op deze manier geoefend wordt, zo grootschalig als vandaag. Zo vaak wordt het niet geoefend, het hoog tijd dat het geoefend wordt. We leren er allemaal van', vertelt de majoor aan AT5.

Lees ook: Interventieteam bij plek 'aanslag': oefening in volle gang

'Defensie heeft een belangrijke taak als het gaat om inzet op Nederlands grondgebied, in het geval van crisis en rampen. Nou, vandaag is er zoiets dergelijks hier gebeurd en is Defensie gevraagd om de politie te ondersteunen. Dus dat is heel belangrijk dat we dat goed voorbereid hebben voordat het daadwerkelijk een keer zover is.'