Start van hoofdcontent

112

nl

Gemeente plaatst betonblokken op de Dam

8 november 2017, 23.00 uur · Aangepast 9 november 2017, 08.28 uur

De gemeente is begonnen met het plaatsen van 'fysieke barrières' in de stad. Op de Dam werden vanavond betonnen blokken geplaatst.

In totaal zijn er vannacht 96 van die 'anti-ramblokken' in de binnenstad geplaatst, ook op bijvoorbeeld het Leidseplein. De obstakels zijn 400 a 500 kilo en sommige zijn zo ontworpen dat ze ook als bankje kunnen dienen.

Naast de betonblokken op de Dam worden ook op andere plekken zichtbare én onzichtbare anti-terreurmaatregelen genomen. De barrières moeten het terroristen lastiger maken om een aanslag met een voertuig te plegen. Bij dergelijke aanslagen, gepleegd in onder meer Nice en Barcelona, reden aanslagplegers in op voetgangers. Hierbij vielen tientallen slachtoffers. 

Lees ook: Betonblokken voor Centraal Station geplaatst

De gemeente benadrukt dat het voorkomen van een aanslag met dergelijke maatregelen niet mogelijk is. De 'drempel' voor een aanslag moet hiermee echter wel worden verhoogd. Naast de Dam komen ook op het Rokin en langs de wachtrij bij de Heineken Experience barrieres te staan.

Meer maatregelen
De maatregelen zijn het resultaat van onderzoek door de gemeente, hulpdiensten en ondernemers naar de kwetsbare locaties in de stad. Behalve de fysieke objecten wordt er ook gekeken naar aanpassing van het 'laad- en losregime' in de binnenstad en meer samenwerking tussen overheid en ondernemers.