112

NL
V

Moord in flat Kikkenstein: appte Jayjay het slachtoffer voor de liquidatie of voor een wilde nacht met vrouwen?

9 november 2017, 19.46 uur · Foto: Martin Damen

Hoe lok je iemand in de val voor een liquidatie? Volgens het Openbaar Ministerie gaf rapper Jason 'Jayjay' L. in de vroege ochtend van 9 mei 2016 het schoolvoorbeeld. Hij zou 'Appie' Belhadj met bijna 100 Whatsappberichtjes naar de flat Kikkestein hebben gelokt, waar Belhadj werd doodgeschoten.

Het Openbaar Ministerie wil dat Jason L. (25) hiervoor zestien jaar de cel in gaat. Hij wordt verdacht van het medeplegen van de moord en het uitlokken ervan.

Lees ook: 'Rapper JayJay lokte Abderrahim Belhadj naar Kikkenstein voor liquidatie'

Zijn advocaat schetste vandaag in de rechtszaal een totaal ander scenario. Jason en Belhadj wilden een wilde nacht met vrouwen. Jason kreeg het alleen niet voor elkaar om de benodigde vrouwen over te halen, maar durfde dat niet toe te geven. Daarom liet hij Belhadj in de waan dat er in de flat Kikkenstein in Zuidoost een meisje op hem zat te wachten. ‘Niet fraai, die grootspraak over drie wijven neuken, maar geen misdrijf’, zei ze.

Duim omhoog
Jayjay, kort kapsel, in strak trainingspak en op sportschoenen, 'beroept zich op zijn zwijgrecht', zo zei hij vandaag steeds. Jason L. werd bekend als rapper van Bijlmergroep Green Gang. Hij heeft al meerdere veroordelingen op zijn naam. Vrienden steunden hem vandaag vanaf de publieke tribune. Af en toe keek Jason om en stak hij zijn duim omhoog.

Een nog onbekende schutter vuurde in de vroege maandagochtend van 9 mei 2016 dertien kogels af op Abderrahim Belhadj, een bekende van de politie. Negen raakten hem in hoofd en bovenlijf en hij overleed op de galerij van de Bijlmerflat.

Whatsappberichtjes 
Niemand anders dan Jason L. kon Belhadj naar de flat hebben gelokt, is de opvatting van de officier van justitie. Zijn Whatsappberichtjes zijn gevonden op de telefoon van Belhadj. Politieagenten hebben op de plek van de moord die telefoon ontgrendeld door de vinger van de (toen al overleden) Belhadj op de telefoon te plaatsen.

Lees ook: 'Geliquideerde Belhadj stond op moordlijst Utrechts doodseskader'

'We gaan neuken', liet Jason die nacht weten. Hij sprak over drie vrouwen. Belhadj vroeg of hij mee mocht doen. Later hoorde hij waar hij moest zijn: op een adres in de flat Kikkenstein. Belhadj antwoordde dat hij eraan kwam. Maar eenmaal in de buurt lukte het hem niet het huis te vinden. Kom naar de laatste portiek, appte Jason. Dat deed Belhadj. Eenmaal binnen werd hij beschoten. Jason stuurde na de moord nog een paar berichtjes. Waar Belhadj nou bleef, wilde hij weten, hoe lang het nog zou duren en dat hij zo weg zou gaan. 

Volgens het OM deed Jason in de whatsappjes alsof hij nog in Zuidoost was, maar was hij in werkelijkheid al in een auto onderweg naar Rotterdam. Het huisnummer dat Jason meerdere keren heeft doorgegeven, hoorde bij de woning van een onschuldige 65-jarige vrouw. De berichten kunnen volgens de officier geen ander doel hebben gehad dan zorgen dat Belhadj zijn schutter in de flat tegen het lijf zou lopen.

Geen motief
Onzin, zegt de advocaat van Jason. ‘Jason is geen medepleger en geen uitlokker. Er was ook geen plan voor een liquidatie. Hij had geen enkel motief om Belhadj te doden en had ook geen opdracht gekregen om dat te doen.’

Ook wees de advocaat erop dat Belhadj vaak ruzie had en veel conflicten had met mensen. ‘Met hem was er altijd wat, maar niet met Jason.’ Het zit Jason volgens zijn advocaat daarom dwars dat hij op basis van zijn appjes nu al bijna een jaar in voorarrest zit. 

Lees ook: Slachtoffer schietpartij Kikkenstein is 29-jarige Abderrahim Belhadj

Of en hoe dat gaat veranderen, wordt over twee weken bekend. Dan doet de rechter uitspraak.