Amsterdam bouwt na Eindhoven meeste panden om tot woningen

Na Eindhoven werden vorig jaar in Amsterdam relatief de meeste bestaande gebouwen omgebouwd tot woningen. In Eindhoven ging het om ruim 40 procent van alle woningen die aan de woningvoorraad werden toegevoegd, in Amsterdam om acht procent.

Dat ligt net onder het landelijk gemiddelde van negen procent, blijkt uit cijfers van het CBS. In totaal kwamen er in de stad 585 woningen bij dankzij het ombouwen. In heel Nederland ging het om 8.000 woningen. In ongeveer de helft van de gevallen waren het kantoorpanden die bewoonbaar werden gemaakt, maar ook scholen, sporthallen en winkels werden omgebouwd.

Betaalbare woningen
Vanaf 2013 maakt de gemeente fanatiek werk van het ombouwen van lege kantoorpanden. 'Voor veel mensen zijn leegstaande kantoren een doorn in het oog', zei woonwethouder Laurens Ivens eerder tegen AT5. 'Er is grote behoefte aan betaalbare woningen in de stad. De lege kantoorgebouwen bieden een mooie kans om dit te realiseren.'

Toch is niet iedereen blij met die transformaties. Vastgoedorganisatie CBRE is er juist van overtuigd dat we moeten oppassen dat we niet te veel kantoorpanden ombouwen. Amsterdam stevent volgens hen af op een tekort aan kantoorruimte, nu de economie weer aantrekt.