Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Minister vindt: Scholieren uit provincie hoeven niet per se naar Rijksmuseum

13 november 2017, 18.14 uur · Foto: Pexels

Scholieren hoeven niet per se een bezoek te brengen aan het Rijksmuseum. Dit kan ook een ander museum in Nederland zijn. Dit heeft minister Van Engelshoven van Cultuur gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

In het regeerakkoord staat dat het kabinet het mogelijk maakt dat alle kinderen het Rijksmuseum bezoeken. Maar volgens de minister kan dit ook een ander museum in de buurt zijn, schrijft de NOS. De tekst in het regeerakkoord is volgens haar vooral een aanbod. Scholen zijn volgens haar vrij om op dat aanbod in te gaan. 'Het is geen verplichting, maar een mogelijkheid.'

Het cultuuronderwijs bij scholieren is volgens de minister ook bij te spijkeren door een bezoek aan andere musea. GroenLinks en het CDA hadden eerder al kritiek op de keuze om een bezoek aan het Rijksmuseum aan te bieden. Ook volgens columnisten zou een bezoek aan het Rijks niet representatief zijn voor heel Nederlands. Zo schreef een docent Europese Geschiedenis in de Volkskrant vorige maand dat kunst uit Limburg, Brabant en Drenthe bijna niet terug te vinden in het museum.