Politiek

GroenLinks wil toets voor straatkunst voordat het wordt verwijderd

13 november 2017, 21.36 uur · Foto: Kamp Seedorf

Whatsapp

Groenlinks vindt dat eerst een toetsing plaats moet vinden voordat straatkunst zoals graffiti en stencilkunst wordt verwijderd. Daarover is al eerder een initiatiefvoorstel aangenomen, maar de snelle verwijdering van het Totti-kunstwerk bij het Amstelstation stuit de partij tegen de borst.

Het straatkunst-collectief Kamp Seedorf plaatste vrijdag een ode aan de Italiaanse voetballer Francesco Totti. Het werk werd volgens Kamp Seedorf echter al na vijf minuten verwijderd. Ook de bekende afbeelding van Eberhard van der Laan werd per abuis verwijderd door de reinigingsdienst. 

Lees ook: Fanclub AS Roma en Groenlinks in verzet na verwijderen kunstwerk

'Hoe kan dit zo snel zijn gegaan?', vraagt Zeeger Ernsting van Groenlinks aan het college. Ook wil het raadslid weten of de werkinstructie voor de reinigingsdienst nog steeds hetzelfde zijn na de verwijdering van 'Strijder', de afbeelding van Van der Laan. Ernsting vraagt of het mogelijk is de werkinstructies zo aan te passen dat er eerst een toetsing komt over de kwaliteit van het werk 'voordat er simpelweg tot verwijdering wordt overgegaan'. 

Lees ook: Ode aan Totti van Kamp Seedorf binnen vijf minuten verwijderd

Met het oog op het voorstel een stadscurator aan te stellen, wil Groenlinks ook weten hoe de gemeente nu verder gaat met de aanpak van straatkunst. 

Whatsapp