Münire Manisa (PvdA) keert eigen partij de rug toe: 'Gaat om onze partijcultuur'

Münire Manisa is bij haar partij, de PvdA, weg. Na aandringen van de partij zelf stelde het lid van de bestuurscommissie Nieuw-West zich kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar na een eerste gesprek werd haar al 'om onsamenhangende redenen' duidelijk gemaakt dat ze niet op de lijst zou komen.

De partij zou volgens Manisa op zoek zijn naar een 'meer verbindend' profiel. 'Als ik nog meer ga verbinden, blijft er niets van me over jongens!', zegt de inmiddels ex-PvdA'er op Facebook. 'En was ik wel veel op straat met mensen enzo, maar wisten ze niet of ik het taaie handwerk aan kon', beklaagt de 28-jarige politicus zich.

Manisa is, naast bestuurscommissielid, ook bestuurder van COC, de belangenvereniging voor de LHBTI-gemeenschap. Naar aanleiding daarvan kreeg ze bedreigingen uit de moslimgemeenschap. Vorig jaar ontving ze nog een poederbrief op haar kantoor.

De afgelopen zes weken dacht Manisa na wat haar volgende stap zou zijn, laat ze aan AT5 weten. 'Blijven hangen, betekent accepteren. Als ik dit accepteer, kan ik buiten niemand meer vragen om op te komen voor zichzelf', zegt ze hierover op haar Facebookpagina. Dus besloot ze haar lidmaatschap bij de PvdA op te zeggen. De politiek zelf zegt ze niet vaarwel. Wat de vervolgstappen nu zijn, wilde ze in een reactie nog niet zeggen.

Tegen AT5 zegt Manisa dat ze mist dat PvdA echt een partij is die met de mensen praat, echte volksvertegenwoordigers. Daarin kan ze zich niet vinden. 'Dit gaat om een patroon. Dit gaat om onze partijcultuur. De manier waarop wij invulling geven aan de sociaaldemocratie. Het is niet zonder reden dat de partij continue wordt afgestraft. De partij verliest gaandeweg haar authenticiteit en gooit haar eigen principes te vaak overboord.'

Partijvoorzitter Herman Wiersema reageert persoonlijk onder het bericht van Münire Manisa. 'Helaas kreeg ik je vanavond niet aan de telefoon, want ik had je graag even persoonlijk gesproken - zoals we elkaar de laatste tijd vaker spraken. Er is grote waardering voor je inzet voor de stad waar we zo van houden en voor de partij. Ik vind het echt jammer dat we jou als lid verliezen.' Ook voegt hij er aan toe niet publiekelijk te kunnen reageren omdat een kandidaatstellingsprocedure vertrouwelijk is. 'Ik neem op de koop toe dat mensen hun eigen conclusies zullen trekken.'