Stad

Airbnb adviseert toeristen: 'Als je niet kan fietsen, ga dan niet fietsen'

14 november 2017, 11.00 uur

Toeristen die overnachten op een Amsterdams Airbnb-adres, kunnen daar binnenkort een nieuwe flyer aantreffen waarin uitgelegd wordt hoe je 'leeft als een Amsterdammer'.

Het gaat om een standaard pamflet, verspreid door Airbnb Citizen. Daarop staan een aantal tips hoe je de stad en de buurt kunt respecteren. Bijvoorbeeld door de deuren en ramen altijd goed op slot te doen en niet te veel lawaai te maken.

Lees ook: VVD wil Airbnb-toeristen 'opvoeden' met folder over afval

'Pas op voor fietsers als je de straat oversteekt en let op het lawaai dat je rolkoffertjes maken op onze straatstenen', luidt een andere tip. En: 'Als je geen ervaren fietser bent, zou ik je willen adviseren om een andere manier van transport te kiezen.'

Persoonlijk tintje
Hoewel de flyer voornamelijk uit standaardtekst bestaat, kan de verhuurder wel zijn of haar naam erop schrijven. De informatie is vanuit de ik-persoon geschreven. Zo staat er: 'Ik ben een trotse Amsterdammer en ik ben trots op mijn buurt. Ik geloof dat Amsterdam veel meer is dan alleen een stadscentrum met de gebruikelijke attracties.' Op de achterkant van de flyer is vervolgens ruimte voor een paar persoonlijke tips.

Lees ook: Deal met Airbnb niet waterdicht: fraude nog steeds mogelijk

De laatste jaren is er forse kritiek op Airbnb. Het omstreden verhuurplatform zou wonen in de stad duurder maken, tot een invasie van overlastgevende toeristen leiden en de sociale cohesie in de stad verpesten. Inmiddels mogen woningen nog maar zestig nachten per jaar verhuurd worden, maar na de raadsverkiezingen van volgend jaar zal dat aantal waarschijnlijk nog eens halveren.