Colombiaanse piloot gepakt voor mislukte helikopterbevrijding Benaouf A.

De piepjonge verdachten die van plan zouden zijn geweest om crimineel Benaouf A. te bevrijden, hadden zelf een eigen piloot geregeld. Een 54-jarige Colombiaan werd ingevlogen om een nog te kapen helikopter te besturen.

Dat schrijft Het Parool vandaag in een verhaal met nieuwe details over de mislukte bevrijdingsactie. Opvallend zijn onder andere de leeftijden van de verdachten. Twee van hen zijn pas 19 jaar oud. Anderen zijn 21, 24 en 26 jaar. Een 30-jarige Fransman kwam om het leven bij de mislukte helikopterkaping.

Lees ook: Reconstructie: Amsterdamse recherche wist alles van spectaculair ontsnappingsplan

De 54-jarige Colombiaan werd enkele weken na de bevrijdingspoging aangehouden in Parijs. Inmiddels is hij overgeleverd aan Nederland. De verdachten waren van plan om een helikopter te kapen om daarmee Benaouf A. te bevrijden uit de gevangenis van Roermond.

Amsterdammer voortvluchtig
Inmiddels zitten dus zes verdachten vast in de zaak. Twee verdachten zijn broers uit Amsterdam. Naar andere verdachten wordt nog gezocht. Zo is er van een andere Amsterdamse twintiger een paspoort en telefoon gevonden. Ondanks meerdere politie-invallen op adressen waar deze verdachte eerder verbleef, is hij nog voortvluchtig.

Lees ook: 'Groep criminelen was van plan om Benaouf A. uit gevangenis te bevrijden'

Benaouf A. is een kopstuk uit de slepende onderwereldoorlog, maar zit zelf al sinds begin 2013 vast. Hij is tot 12 jaar cel veroordeeld voor de liquidatie van Najeb Bouhbouh in oktober 2012. Sindsdien volgde een lange reeks moorden, waarbij ook onschuldige slachtoffers vielen. Zelf was Benaouf A. het doelwit van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt.