Start van hoofdcontent

112

nl

Belangrijke getuige in zaak Holleeder komt om tijdens bizar visongeluk

14 november 2017, 16.55 uur · Aangepast 14 november 2017, 17.23 uur

Hidr Korkmaz, getuige in verschillende grote strafzaken, is zondag plots om het leven gekomen tijdens het vissen.

Dat gebeurde in Oost-Europa, waar Korkmaz een teruggetrokken bestaan leidde. Hij was naar verluidt aan het vissen. Toen hij zijn hengel uitgooide, zou zijn lijn een elektriciteitspaal geraakt hebben waardoor Korkmaz werd geëlektrocuteerd.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam bevestigt tegenover AT5 het overlijden van Korkmaz. 'De lokale overheid gaat uit van een tragisch ongeval. Daar twijfelen we niet aan, maar we kunnen het niet bevestigen', zegt een woordvoerder. 'Het is schokkend dat iemand zo plots door een tragisch ongeval om het leven komt.'

Willem Endstra
De van oorsprong Turkse Korkmaz was een drugshandelaar in de Amsterdamse onderwereld en had daarin een goed netwerk. Hij was kroongetuige in de zaak tegen drie mannen die verdacht werden van de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra in 2004. Die verdachten werden echter vrijgesproken.

Lees ook: Kroongetuige Hidr K.: 'Ik weet te veel, dacht er ook aan te gaan'

Ook werd Korkmaz ingezet als getuige in het proces tegen Willem Holleeder, dat nog loopt. In deze zaak verklaarde hij – net als andere getuigen – dat Holleeder opdrachtgever was van verschillende liquidaties. Volgens Korkmaz werkte Holleeder nauw samen met de in 2011 geliquideerde Stanley Hillis en Dino Soerel, die eerder dit jaar tot levenslang werd veroordeeld.

Willem Holleeder
Volgens het Openbaar Ministerie was Korkmaz een betrouwbare getuige, omdat hij niet om geld of strafvermindering vroeg. Wel wilde hij bescherming. Het Openbaar Ministerie wil niets zeggen over of en hoe hij op het moment van zijn overlijden nog beschermd werd door de Nederlandse autoriteiten. 

Lees ook: 'Verklaringen Hidr K. zijn een bord spaghetti dat ik niet graag zou willen eten'

Sander Janssen, advocaat van Willem Holleeder betreurt het nieuws. Eerdere verklaringen van Korkmaz maken al onderdeel uit van het dossier tegen 'De Neus', maar Korkmaz moest nog gehoord worden. 'Het is belangrijk om in een direct verhoor te kunnen kijken hoe de met de getuige gemaakte afspraken zijn verklaringen beïnvloed hebben en hoe betrouwbaar die verklaringen zijn. We hebben nu minder mogelijkheden om de juistheid te toetsen, en dat is altijd nadelig voor de waarheidsvinding.'

Het Openbaar Ministerie denkt niet dat de dood van Korkmaz gevolgen heeft voor de bewijslast tegen Holleeder. 'Vooralsnog gaan we ervan uit dat er geen grote nadelige gevolgen zijn', aldus een woordvoerder.