Start van hoofdcontent
NL
V

Deliveroo-bezorgers staken op de Keizersgracht tegen ZZP-regeling

14 november 2017, 18.39 uur · Aangepast 14 november 2017, 21.05 uur

Op dit moment wordt op de Keizersgracht gedemonstreerd door Deliveroo-bezorgers. Vanaf 1 februari moeten alle bezorgers zich namelijk inschrijven als ZZP'er, en dat schiet in het verkeerde keelgat. De staking vindt plaats voor het hoofdkantoor van Deliveroo.

1750 bezorgers die nu een contract hebben moeten zich gaan inschrijven bij de Kamer Van Koophandel als ze als bezorger werkzaam willen blijven. Hun contract wordt dus niet verlengd. Hiermee verliezen ze alle voordelen die ze nu nog hebben als werknemer.

Verzekeringen en administratie
Volgens een van de bezorgers is het grootste probleem de lasten die Deliveroo met deze maatregel op de bezorgers schuift: 'Verzekeringen zelf regelen, je administratie goed bijhouden, bij de belastingdienst moet je dingen inleveren. Als gewone werknemer heb je dat helemaal niet.' 

Lees ook: D66-raadslid wil maaltijdbezorgers terug in de schoolbanken om verkeersveiligheid

Een andere bezorger vertelt dat een inschrijving bij de KvK vaak niet soepel loopt: 'Dan zeggen ze: 'Je bent helemaal geen ZZP'er, je bent gewoon iemand die in loondienst hoort te zijn.'

Disciplinaire consequenties
Gister reageerde Deliveroo op de geplande demonstratie: 'We vinden dat iedereen het recht heeft om zijn of haar overtuigingen te uiten, maar dat we agressiviteit in het uiten daarvan niet ondersteunen. (...) Indien blijkt dat er riders zijn geweest die jou hebben belemmerd in het doen van je werk, wordt dit gezien als serieus wangedrag, hetgeen kan leiden tot disciplinaire consequenties zoals het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.' Volgens de bezorgers een intimiderende reactie.