Wethouder: 'Minister moet maatregelen nemen tegen intimiderende huurbazen'

Amsterdam en andere grote studentensteden roepen minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken op om actie te ondernemen tegen huurbazen die studenten uitbuiten en intimideren.

Volgens wethouder Laurens Ivens (Wonen), die de brief ook namens de wethouders van andere steden ondertekende, willen de huurbazen de studenten met hoge huurprijzen wegpesten uit woningen. De woningen kunnen ze dan opnieuw verhuren voor meer geld en met kortlopende huurcontracten. Door de overspannen markt is er altijd wel iemand die toehapt. 

Lees ook: Ook prijzen studentenkamers rijzen de pan uit: 'Waarom zou je vrijwillig 100% teveel betalen?'

Ook zouden de huisjesmelkers hun huurders intimideren als ze over gebrekkig onderhoud willen klagen. Om het gedrag te voorkomen en om huurders beter te beschermen, zouden verhuurders volgens hem bij het overtreden van de huurregels sancties opgelegd moeten kunnen krijgen.

De verhuurders zouden bijvoorbeeld een boete en een last onder dwangsom opgelegd moeten kunnen krijgen, naast verplichte huurprijsaanpassingen en het repareren van gebreken aan het huis. Op dit moment is dat niet mogelijk.

'Dit is absurd'
De Landelijke Studentenvakbond herkent zich in de brief van Ivens, en is blij dat hij aandacht vraagt voor het probleem. 'Zelfs bij herhaaldelijke overtreding kunnen gemeenten nu geen boetes of dwangsom opleggen, zo is er geen enkele motivatie voor huisjesmelkers om zich aan de regels te houden', laat de vakbond weten.

Voorzitter Tariq Sewbaransingh: 'Als een huisbaas tien euro van je jat, krijgt hij een boete. Als hij je echter voor honderden euro's per jaar afzet, is dat niet het geval. Dit is absurd en moet rechtgetrokken worden.'