Piloten: 'Schiphol is te laks met veiligheid'

Piloten waarschuwen dat Schiphol te weinig veiligheidsmaatregelen neemt. Per jaar vinden er zo'n vijftig ernstige incidenten plaats op en rond de luchthaven.

Schiphol zou ondertussen te weinig doen met serieuze waarschuwingen om de kans op ongelukken te verkleinen. Dat stellen piloten volgens De Telegraaf. Pilotenvereniging VNV stuurt daarom vandaag een brandbrief naar de Tweede Kamer.

Onder de ernstige incidenten worden onder meer bijna-botsingen in de lucht gererekend. Ook zijn er per jaar honderden minder ernstige voorvallen, waarbij er iets misgaat. 

Gebrek aan voorspelbaarheid
De incidenten ontstaan volgens Boeing 737-piloot Arthur van den Hudding door 'een gebrek aan voorspelbaarheid'. 'Op Schiphol weet je nooit wat je te wachten staat. Er wordt wel zestien keer van landingsbaan gewisseld, omdat men de hinder wil beperken'. 

De luchthaven kreeg al eerder een waarschuwing. Zo sloeg de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in april al alarm. Maar in een reactie zegt de luchthaven het negatieve beeld en de zorgen van de OVV niet te herkennen. 

Lees ook: Arjen Lubach hekelt groei Schiphol: 'Ze komen overal mee weg'

De OVV waarschuwt dat Schiphol wel degelijk iets moet veranderen. In een rapport stelt de raad dat de luchthaven eerst honderd procent veilig moet zijn, dan pas kan Schiphol verder groeien. 

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie