Start van hoofdcontent

112

nl

Proces tegen liquidatieverdachte Omar Lkhorf verplaatst naar 'bunker'

15 november 2017, 14.03 uur · Aangepast 27 januari 2018, 11.53 uur · Foto: De Voorbijganger

De eerstvolgende zitting in de zaak tegen Omar Lkhorf en vier andere verdachten is niet langer in een normale rechtbank, maar de zwaarbeveiligde 'bunker' in Osdorp.

Dat laat het Openbaar Ministerie Oost-Nederland weten aan AT5. Tot nu toe moest de groep liquidatieverdachten voorkomen in de rechtbank in Arnhem. Maar onlangs is besloten dat de zittingen in het vervolg in beveiligde zalen zullen plaatsvinden. Te beginnen in de 'bunker' en daarna het justitieel complex bij Schiphol.

Lees ook: 'Mogelijk dubbelspel bij liquidatie Eaneas Lomp'

Waarom de beveiliging rond deze specifieke groep verdachten opgeschroefd is, wil het Openbaar Ministerie niet vertellen. Mogelijk heeft het te maken met de mislukte poging om Benaouf A. te bevrijden vorige maand. Dit kopstuk behoort tot dezelfde Amsterdamse groep als Omar Lkhorf en consorten.

Vijf verdachten, vier incidenten
Het proces dat een klein jaar geleden begon met de aanhouding van twee verdachten voor de moord op Chahid Yakhlaf, is uitgegroeid tot een zaak waarin vijf gedetineerden in wisselende samenstellingen verdacht worden van vier incidenten.

Lees ook: 'Verdachte zou 100.000 euro krijgen voor liquidatie Yakhlaf'

Het gaat behalve om de liquidatie van Chahid Yakhlaf in Kerkdriel (31 december 2015) ook om een eerder plan om Yakhlaf te vermoorden. Daarnaast maken de moord op Eaneas Lomp (7 november 2015) en de mislukte liquidatie van Nourdine 'Hitler' A. (3 april 2016) onderdeel uit van de zaak.

Vergismoord
Omar Lkhorf wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidaties van Yakhlaf en Lomp, maar ook de poging om Nourdine A. te vermoorden. Zelf was hij ook al eens het doelwit van een liquidatiepoging. Toen de onschuldige vader Stefan Regalo Eggermont werd doodgeschoten in 2014, was de dader eigenlijk op zoek naar Lkhorf. Voor die 'vergismoord' zat Eaneas Lomp enige tijd in voorarrest.

Lees ook: Weduwe Eggermont: 'Laat dood van Stefan een signaal zijn'

Op 7 december is de eerstvolgende zitting in de zaak, dit keer dus in de bunker in Osdorp. Opvallend is dat dit dezelfde rechtbank is waar de schutters van de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt terechtstonden. Bij die liquidatie kwam Youssef, het broertje van Lkhorf, om het leven.