Stad

NL
V

PVV: 'Zet minister Kajsa Ollongren dertig jaar achter de tralies'

15 november 2017, 14.43 uur · Aangepast 15 november 2017, 15.09 uur

Volgens PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) een misdrijf gepleegd in haar tijd als wethouder in Amsterdam.

Dat zei hij vandaag tijdens een pleidooi in de Tweede Kamer, zo meldt De Telegraaf. 'Ze heeft een aantal gevaarlijke dingen gezegd', verklaarde Bosma. Daarmee doelde het Kamerlid vooral op de uitspraak van de toenmalige wethouder dat de Republiek Amsterdam opgericht zou moeten worden, mocht Wilders het premierschap binnenhalen.

Lees ook: Kukenheim: 'Wordt Wilders premier? Dan wordt Amsterdam een Republiek'

Dit beweerde Ollongren in navolging van wethouder Simone Kukenheim. Ze vreesde destijds voor een grote winst van de PVV.

'Strafbaar'
Volgens Bosma is de uitspraak strafbaar. Hij haalde als bewijs een wetsartikel aan dat betrekking heeft op aanslagen met als doel om het Rijk onder vreemde heerschappij te brengen. 

Ollongren wil een Republiek Amsterdam als de verkiezingsuitslag haar niet bevalt.

Wat zegt het wetboek daarvan? pic.twitter.com/55Y0PNCmQL

— Martin Bosma (@Martinbosma_pvv) 15 november 2017

Straf van 30 jaar
De PVV-er stelde zelf een celstraf van maximaal 30 jaar voor, vanwege 'de ernst van de misdaad'. De rest van de Kamer reageerde verbaasd. Politici denken dat Bosma dit vooral 'voor de bühne' doet en verwachten niet dat Bosma daadwerkelijk juridische stappen gaat nemen. 

Het CDA daagde Bosma nog uit om aangifte te doen, maar de PVV-er gaf aan verder niks in politiebemoeienis te zien. Kamerlid Harry van der Molen noemde de dreigementen jegens Ollongren daarom 'een babbelverhaaltje'.