Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Asielzoekers Wij Zijn Hier moeten 29e kraakpand verlaten

17 november 2017, 09.48 uur · Aangepast 17 november 2017, 13.05 uur

De groep uitgeprocedeerde vluchtelingen van Wij Zijn Hier wordt vanochtend door de politie verzocht hun kraakpand te verlaten. De groep verbleef de afgelopen weken in een leeg kantoor aan de Nienoord in Diemen.

Politieagenten hebben gevraagd of ze naar binnen konden om te overleggen, maar de asielzoekers hadden het hek op slot gedaan en weigerden de agenten de toegang. Ze worden ondersteund door een groepje sympathisanten dat zich heeft verzameld voor de hekken van het kantoor. De politie heeft de plek nu verlaten, maar komt naar verwachting terug om de ontruiming voort te zetten. 

Powned belaagd
Rond 10.30 uur was het nog rustig op en rond het terrein van het lege kantoor. Maar toen er een cameraploeg van Powned een kijkje kwam nemen sloeg de vlam in de pan. De cameraman en verslaggever werden belaagd door één van de sympathisanten die naar de locatie waren gekomen. De camera viel op de grond en er ontstond wat geduw en getrek. Vervolgens heeft de ploeg van Powned weer rechtsomkeert gemaakt. 

'Ons werd verteld dat het een geweldloze actie was. Maar vervolgens begonnen ze direct handtastelijk te worden, ons te duwen en knietjes te geven. Ik was gewoon stomverbaasd', zegt verslaggever Mark Baanders van Pownews tegen AT5. Baanders laat weten aangifte te gaan doen. 

Geen overeenkomst
De asielzoekers zijn het niet eens met de verwijdering uit het lege kantoor. Volgens de groep wilde de eigenaar van het kantoor geen overeenkomst sluiten, 'ondanks dat het pand nog twee jaar leeg staat.' De groep trekt al vijf jaar door de stad van kraakpand naar kraakpand. De vluchtelingen zijn uitgeprocedeerd. Ze kunnen terecht in de bed, bad, broodopvang, maar dat weigeren ze. Naar eigen zeggen omdat de wachtrij te lang is.

Om 9 uur had de groep officieel het pand moeten verlaten. Dit is niet gebeurd, maar er is geen politie aanwezig op dit moment.