Start van hoofdcontent

Stad

nl

Acht arrestaties in grote drugszaak: 'Amsterdam geen vrijplaats voor criminelen'

17 november 2017, 13.07 uur · Aangepast 17 november 2017, 16.32 uur

In wat de politie een 'grote zaak' noemt, zijn woensdag acht mannen opgepakt. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen. Behalve de arrestaties werd er ongeveer 175 kilo softdrugs in beslag genomen en zo'n twee ton aan contant geld.

Verder nam de politie een bitcoinfarm in beslag, waarmee de verdachten hun transacties met digitale valuta zouden afhandelen.

De politie kwam de mannen op het spoor dankzij een samenwerking met haar Ierse collega's. De Ierse politie had de Nederlandse autoriteiten getipt over de komst van drie Ieren. Zij waren met een grote som geld naar ons land afgereisd om hier in drugs te handelen.

Lees ook: 'Leden berucht Iers drugssyndicaat gearresteerd bij grote politie-actie'

Onderzoek leidde de politie vervolgens naar twee huizen in Zuidoost en een woning in Amstelveen. Daar werden in totaal acht verdachten aangehouden, van wie een aantal met de Ierse nationaliteit.

De politie wil met de arrestaties duidelijk maken dat Amsterdam 'geen vrijplaats is voor georganiseerde misdaad', zegt een woordvoerder. 'Wij doen er alles aan om dat beeld te bestrijden'.

Lees ook: Kinahan-clan onderhoudt nauwe banden met Amsterdamse onderwereld

Volgens Ierse media is een aantal verdachten lid van de beruchte Kinahan-clan, die ook sterke banden heeft met Amsterdamse criminelen. Vorig jaar nog werd in Dublin Naoufal F. opgepakt in een huis gelieerd aan de Kinahans.