Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Concertgebouw: 'Libanese zanger zingt geen liedjes met politieke lading'

20 november 2017, 13.01 uur · Foto: Concertgebouw / Leander Lammertink

Het Concertgebouw herkent zich totaal niet in de kritiek van arabist Rena Netjes over het programmeren van de Libanese zanger Melhem Zein, komende woensdag op het festival Turning East.

Zein heeft vorig jaar in een interview gezegd dat hij de Syrische dictator Bashar al-Assad en ook terreurgroep Hezbollah steunt. Die laatste vecht in zijn ogen voor de goede zaak en is volgens hem 'geen terreurgroep', en daarom is het volgens Netjes dubieus dat het Concertgebouw zo'n zanger boekt. 'Maar Zein zingt niet over politiek. Mevrouw Netjes weet best dat hij geen muziek heeft met een politieke lading', aldus Reinout van Houten van het Concertgebouw vanmorgen. 

Ongelooflijk @Concertgebouw dat jullie je huiswerk niet hebben gedaan en een Assad propagandist, Hezbollah (terreurorganisatie) propagandist pic.twitter.com/GtLrAjnJ5z

— Rena Netjes (@RenaNetjes) 19 november 2017

Journalist Harald Doornbos liet op Twitter ook weten dat Netjes nogal kort door de bocht gaat over de muziek van Zein.

Lees ook: 'Concertgebouw programmeert lofzang voor Assad en Hezbollah'

Totaal misleidende kop dit. Concertgebouw organiseert helemaal geen lofzang voor Assad. Melhem Zein zingt nooit over politiek. Enige wat hij deed is in interview zeggen dat hij Assad &Hezbollah steunt; net als meeste Libanezen &Syriers omdat ze geen zin hebben in IS of AlQaeda. https://t.co/3LZZV6x0LV

— Harald Doornbos (@HaraldDoornbos) November 20, 2017

Een andere arabist, Jan Jaap de Ruiter, verbonden aan de Universiteit van Tilburg, hekelt net als Netjes de programmering van het Concertgebouw. 'Het kan toch nooit de bedoeling zijn dat het Concertgebouw een podium wordt voor één grote lofzang met vlaggen en slogans aan de Syrische president Assad?' Maar volgens het Concertgebouw zal dit zeker niet gebeuren: 'We hebben onze contacten geraadpleegd, onderzoek gedaan, zijn liedjes zijn niet politiek'.

Het optreden van Melhem Zein is woensdag om 20.30 uur in de grote zaal van het Concertgebouw.