'Spaanse' pietenpakken in de verkoop

De pietenpakken die afgelopen weekend gebruikt werden tijdens de intocht van Sinterklaas, gaan in de verkoop. De kostuums kunnen gekocht worden voor een kleine 300 euro.

De maker had vooraf een deal gesloten met de organisatie van de intocht, meldt De Telegraaf. De organisatie kreeg de pakken voor een prikkie, onder voorwaarde dat de omstreden edellieden-kostuums achteraf weer ingeleverd worden, zodat de makers ze weer kan doorverkopen.

Volgens woordvoerder Pam Evenhuis zijn er zoveel pietenpakken gemaakt dat een aantal weg kan. 'Een deel van de pakken kunnen weer verkocht worden via de maker, dan kijken we volgend jaar weer wat we nodig hebben. Het zijn prachtige pakken, hoogwaardige kwaliteit met mooie stoffen. Vandaar de redelijk hoge prijs.'

Lees ook: Complete make-over voor pieten: dit jaar dj-pieten en commandantpieten

De pakken kunnen via de externe verkoopsite euro2deal gekocht worden.

Twee jaar werk
Aan de outfits is wel twee jaar gewerkt door Ineke van den Berge, de gepensioneerde hoofdcoupeuse van modeontwerper Frank Govers, en hoofdpiet Midas Meester. Ze bestudeerden schilderijen en tekeningen om een goed beeld te krijgen van hoe een piet eruit moet zien. De pakken zorgden voor wat ophef omdat ze doen denken aan Spaanse edellieden, die in de zestiende eeuw ons kikkerlandje bezetten.