Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eerste avocado-winkel ter wereld opent deuren: 'Consumptie moet verdubbelen'

21 november 2017, 12.23 uur

De avocado is al populair in de stad, maar de vrucht mag nog veel vaker gekocht worden. Dat vindt een wereldwijde lobbyclub voor de avocado.

Al veel Amsterdammers staan dagelijks in de supermarkt te knijpen in de bakken met avocado's, hopend om een rijp exemplaar te vinden. Vandaag wordt in De Pijp zelfs de eerste avocado-winkel ter wereld geopend. De buurt had al een speciaal avocadorestaurant. Maar wat de World Avocado Organization (WAO) betreft, is dit pas het begin.

Consumptie verdubbelen
'Geen vrucht bevat zoveel eiwitten, gezonde oliën of kalium. Het is een superfood, het is the food of life', zegt Xavier Equihua in De Telegraaf. De ceo van de WAO geeft het interview op de dag dat de 'avocado-maand' gevierd wordt in de stad. Zo rijdt er onder andere een avocado-tram door de stad.

Lees ook: Niet opeten: deze avocado is kunst

Per hoofd van de bevolking eten alleen de Zweden en Noren op Europees niveau meer avocados dan Nederlanders. Maar Equihua wil de consumptie nog eens verdubbelen. 'Wij willen dat het door het gehele jaar wordt gegeten. En willen de consumptie op hetzelfde niveau als de VS brengen', zegt de avocadobaas over de Europese ambities. In de VS eten ze per jaar 1,1 miljard kilo avocado's, in Europa is dat nu 500 miljoen kilo.