Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Alle kentekens opgeslagen in database: 'Disproportioneel en onrechtmatig'

21 november 2017, 16.53 uur · Aangepast 21 november 2017, 17.04 uur

De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen dat ervoor zorgt dat de kentekens van alle auto's in een politiedatabase kunnen worden opgeslagen. Op dit moment gebeurt dat alleen met kentekens die geregistreerd staan vanwege een misdrijf.

Vanaf nu mag de politie op specifieke locaties de kentekens van alle auto's die langsrijden opslaan. Dat kan met behulp van zogeheten anpr-camera's, die ook in Amsterdam al voor de vondst van een reeks verdachte auto's hebben gezorgd. Als een auto bijvoorbeeld is gestolen, kan hij met de camera's gemakkelijk worden teruggevonden, maar ook bij een ontvoering of inbraak is een vluchtauto sneller op te sporen.

Lees ook: Toevallige vondst BMW vol wapens met behulp van verkeerscamera

De politie wil de gegevens van alle kentekens kunnen bewaren, omdat dan ook in de weken na een misdrijf onderzocht kan worden of een verdachte in een bepaalde buurt was. Met de gegevens kan tijdens het onderzoek ook makkelijker een reconstructie worden gemaakt.

'In strijd met privacy'
De burgerrechtenorganisatie Privacy First vindt de maatregel totaal niet noodzakelijk. 'Hij is volstrekt disproportioneel en bovendien ineffectief', laat de organisatie weten. 'Het wetsvoorstel is daarom in strijd met het recht op privacy en daarmee onrechtmatig.' De stichting gaat een rechtszaak voorbereiden om de wet onverbindend te laten verklaren.