'Relletje' tijdens panel: voormalig CNN-journalist is alle mannen op IDFA zat

Hij zou als speciale gast komen vertellen over verslaggeving en documentaire maken met de smartphone. Voormalig CNN-social mediaverslaggever Yusuf Omar was uitgenodigd om een verhaal te vertellen over mobiele 'storytelling'. Maar het werd niet het persoonlijke verhaal waar de meeste bezoekers van het panel op hadden gehoopt.

Als voormalig CNN-journalist, spreker bij TEDx en mobiel journalist bij Hindustan Times werd Omar onthaald als een speciale gast tijdens het seminar op IDFA. Dinsdagavond maakte hij zijn opwachting bij de Nederlandse Filmacademie. Maar tot ongenoegen van Omar zaten er in het panel verder alleen maar mannen. 

'Ik was bij een conferentie in Zuid-Korea. En het grote probleem daar was dat er geen enkele vrouw in het panel zat. En als ik nu hier in Amsterdam kijk, is het 80 procent wit en 100 procent man', zegt de journalist tijdens zijn praatje, die ook op Facebook is geplaatst. 'De bedoeling was dat ik tien minuten zou spreken over de films die ik heb gemaakt en over mobiele journalistiek. Maar dat ga ik niet doen.' In plaats daarvan begon Omar een verhaal waarin hij elf vrouwelijke film- en documentairemakers uitlichtte. Dit besluit van hem kon op applaus uit de bioscoopzaal rekenen.