Wil van Soest met gestrekt been in Zwarte Piet-discussie: 'Tegenstanders naar psychiater!'

De Partij van de Ouderen haalt hard uit naar tegenstanders van Zwarte Piet. Die moeten naar een psychiater, vindt de partij. Maar fractievoorzitter Wil van Soest staat zelf niet achter de felle uitspraken.

'Het is ongelooflijk dat wij als stad buigen voor een zéér kleine minderheid die met succes karaktermoord heeft gepleegd op Zwarte Piet én daarmee op onze cultuur. Als we Zwarte Piet nu ook nog eens gaan criminaliseren, is het einde natuurlijk zoek. Het gaat hier om een kinderfeest dat door dit soort lui helemaal naar de gallemiezen wordt geholpen.'

'We hebben een zeer kleine minderheid toegelaten om onze mooie traditie van ons af te pakken. Het wordt tijd dat we een streep trekken. Tot hier en niet verder. Want wees eerlijk; als je jezelf op een sprookjesfiguur vindt lijken, moet je geen gesprekspartner van de gemeente zijn, maar van een psychiater!' Aldus fractievoorzitter Wil van Soest in een persbericht.

Maar Wil van Soest is het helemaal niet eens met het bovenstaande. Zij is juist blij met de nieuwe Zwarte Pieten die de gemeente in het leven heeft geroepen. Dat zegt ze tegen AT5. Wat Van Soest betreft verandert Zwarte Piet gewoon geleidelijk, zonder alle heisa.

Fractiestandpunt
Toch verstuurde haar voorlichter Richard de Mos, voorheen Tweede Kamerlid voor de PVV, het persbericht met de harde uitspraken. 'Je hebt altijd afwijkende standpunten in een fractie. Een meerderheid was voor dit standpunt. Dan moet je het fractiestandpunt verdedigen en dat doe ik bij dezen', legt Van Soest uit.

Lees ook: Wil van Soest boos op 50Plus: 'Je gaat toch niet concurreren met ouderenpartijen?'

Opvallend is dat Van Soest het enige raadslid van de PvdO is. Maar toch bepaalt zij niet in haar eentje de standpunten. Dat doet ze samen met actieve partijleden, zoals bijvoorbeeld de kandidaten bij de komende raadsverkiezingen. Richard de Mos heeft volgens Van Soest géén stemrecht in die vergaderingen. Toch sluit ze niet uit dat haar partij de komende tijd flink naar rechts zal opschuiven.

Rechtse types
'Dat zou zomaar kunnen. Ik ben meer de sociale kant, maar we hebben ook mensen die er harder in gaan. Op een gegeven moment moet je als fractie je standpunt bepalen en je bij de meerderheid neerleggen. Maar ik ben het sociale gezicht.' Dat ze het harde Zwarte Piet-standpunt van haar partij verdedigt, vindt ze dus niet gek. Veel oudere Amsterdammers zouden zich zo voelen, en hen vertegenwoordigt Van Soest.

Lees ook: Wil van Soest (80) blijft lijsttrekker: 'Tegen doorgedraaide bakfietsgekkies'

Van Soest bestrijdt dat haar partij gekaapt wordt door De Mos of andere nieuwkomers. 'Er zijn wat rechtse types bijgekomen. Daar moet ik mee dealen. De ene keer haal ik het wel, de andere keer haal ik het niet. Ik moet de rest steeds weer van mijn standpunten overtuigen en de meeste keren lukt dat wel. Maar bij Zwarte Piet niet.'