Politiek

NL
V

Toch veel wijzigingen op kieslijst D66 na interne ruzies

25 november 2017, 12.23 uur · Aangepast 25 november 2017, 14.33 uur

De kieslijst van D66 voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar is door de leden flink overhoop gegooid. Er ontstond afgelopen maanden een hoop commotie omdat een aantal zittende raadsleden op een lage plaats terecht was gekomen. Een aantal van hen is nu na het raadplegen van de leden toch op een hogere plek beland.

Zo is raadslid Meltem Kaya gestegen van plek 31 naar plek 11. Ook Dehlia Timman kreeg heel wat steunbetuigingen van de leden en ging van 13 naar 6. Bart Vink steeg van plek 21 naar 16. Ook binnen de top 10 veranderden er plekken: zo gaat huidig raadslid en campagneleider Marijn Bosman van 8 naar 3. 

Lees ook: Emoties lopen op bij D66 over gelekte kieslijst

Critici claimden dat de lage noteringen van sommige leden op de conceptlijst te maken hadden met de lijsttrekkersverkiezingen eerder dit jaar. Het zou gaan om 'een afrekening' omdat zij de huidige lijsttrekker Reinier van Dantzig niet hadden gesteund. Van Dantzig heeft deze beschuldigingen altijd als 'onzin' bestempeld. Eén van zijn toenmalige uitdagers, wethouder Abdulaheb Choho, stond in eerste instantie ook laag geklasseerd op de lijst; ook hij steeg na de ledenraadpleging en staat nu op plaats 19.

Maar er zijn natuurlijk ook verliezers: zo daalde oud-Red Amsterdam raadslid Evans-Knaup van 7 naar 17 en duikelde huidig gemeenteraadslid Ariëlla Verheul van 6 naar 14. 

Lees ook: Leden D66 overhoop om kieslijst en vertrekkende bestuursleden

De nu definitieve lijst wijkt dus behoorlijk af van het concept dat mede werd opgesteld door D66-leider Van Dantzig. Toch is hij blij dat 'de leden hebben gesproken'. Tegen AT5 zegt hij: 'Bij D66 gaan de leden over de lijst, en ik ben altijd op zoek gegaan naar een goede afspiegeling van de stad. Dat is met deze lijst het geval. Ik heb me altijd gerealiseerd dat het om een advies ging, de leden hebben nu een eigen afweging gemaakt. Met deze lijst kan ik de campagne in.'