Start van hoofdcontent

Stad

nl

50e verjaardag voor de Bijlmer: 'Ik blijf hier. Till the end of time'

25 november 2017, 21.07 uur

Vandaag precies 49 jaar geleden kregen de eerste bewoners van de Bijlmer hun huissleutel en daarom is het een jaar lang feest in Zuidoost. In het Bijlmer Museum kwamen veel van de allereerste bewoners bij elkaar om te praten over hun gedeelde liefde voor het bijzondere stadsdeel.

Wat is er nu precies zo mooi aan de Bijlmer? Volgens de aanwezige bewoners is dat met name één ding: 'Kijk maar naar buiten. Kijk maar zelf naar buiten wat je ziet. Mooi toch? Groen! Lekker. Dat is Zuidoost.' Een andere bewoner knikt bevestigend: 'Ik geniet van het groen, van de rust en vooral van de diversiteit in de Bijlmer'.

'40 jaar gewoond'
De eerste bewoners van de Bijlmer kregen in 1968 de sleutel van hun nieuwe huis. 49 jaar later woont er nog maar één iemand op hetzelfde adres als toen. Ze mogen dan uit hun eerste woning verhuisd zijn, maar de Bijlmer de rug toekeren dat doe je niet zomaar. 'Ik ben hier opgegroeid als kind. Ik heb hier bijna 40 jaar met heel veel plezier gewoond', vertelt locoburgemeester Eric van der Burg. Een vrouw met een grote zonnebril op vertelt: 'En ik woon vanaf '69 in Zuidoost en het bevalt me nog steeds.

Lees ook: Feestjaar voor Bijlmer van start: AT5 feest mee

Toch was de eerste kennismaking in de jaren zestig niet altijd positief te noemen. In die tijd was de Bijlmer een grote bouwput. 'Toen ik hier de eerste keer kwam dacht ik: "Ik kom nooit hier wonen in Zuidoost. Het is een woestijn"'.  Voor een andere bewoner was het destijds nog indrukwekkender: 'Toen ik dertien was, werd ik ontvoerd door mijn ouders naar de Bijlmer. Er was helemaal niets, echt verschrikkelijk.' 

'Verslaafd aan de mooie luchten'
Maar dat is inmiddels wel anders. 'Op een gegeven moment raak je verslaafd aan de mooie luchten, de ruimte, de vrijheid en de betaalbaarheid natuurlijk ook.' En dat is meteen ook de reden dat veel mensen zich geen betere omgeving kunnen wensen. 'Ik woon hier en ik blijf hier. Till the end of time.'