Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gijs van Dam eist geld en excuses van Matthijs van Nieuwkerk en Frits Barend

27 november 2017, 08.28 uur · Aangepast 27 november 2017, 11.06 uur

Tv-producent Gijs van Dam, de man die door Jelle Brandt Corstius van seksueel misbruik wordt beschuldigd, eist geld en excuses van RTL, producent Freemantle, BNNVARA, Matthijs van Nieuwkerk en Frits Barend. Zijn advocaat stelt hen persoonlijk aansprakelijk voor de schade die Van Dam heeft geleden door wat hij eerder een 'standrechtelijke executie' noemde.

Volgens Van Dams advocaat Marjan Euvermans hebben BNNVARA, de redactie van DWDD en Matthijs onzorgvuldig gehandeld in de voorbereiding van het item met Jelle, die daar destijds zijn verhaal deed. Ook eist zij excuses van Van Nieuwkerk voor de term 'smeerlap' en stelt zij de partijen hoofdelijk aansprakelijk voor de schade, schrijft De Telegraaf.

Lees ook: Beschuldigde misbruik Jelle Brandt Corstius: 'Standrechtelijk geëxecuteerd op basis van gelogen verhaal'

RTL en producent FreemantleMedia worden bovendien verweten zonder eigen onderzoek partij te hebben gekozen voor Jelle. Ook Frits Barend heeft een sommatiebrief ontvangen waarin hij persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld voor de schade, omdat hij zich op radio en tv over de zaak uitliet en openlijk partij koos.

Sinds zijn bezoek aan Pauw is Van Dam van de aardbodem verdwenen. Hij zou volgens een vriend nog zelden thuis zijn, durft hij de straat niet meer op en logeert hij bij vrienden en familie. Hij zou bijzonder aangeslagen zijn door de gebeurtenissen.

Lees ook: Jelle Brandt Corstius heeft aangifte gedaan tegen Van Dam