Ponten varen vaker zodat reizigers 'minder lang op de kade hoeven te koukleumen'

Met een nieuwe dienstregeling zouden reizigers naar Noord minder lang te hoeven wachten op de pont. De IJ-veren gaan vanaf vandaag vaker varen, zo meldt een woordvoerder van de gemeente.

De reden hiervoor zou volgens de woordvoerder het toegenomen aantal passagiers zijn. Om de drukte beter op te vangen, wordt de spitstijd van de meest gebruikte pont met een half uur verlengd. 

Daardoor varen in de richting van de Buiksloterweg drie veerponten tussen 07.00 uur en 10.00 uur. Hetzelfde geldt in de langere spitstijd tussen 15.30 uur en 19.00 uur. 

Minder wachttijd
Van 10.00 uur tot 15.30 uur vaart er bovendien een extra pont tussen Centraal en het IJplein. 'Zodat er ook in die periode minder wachttijd is en mensen minder hoeven te koukleumen op de kade', aldus de woordvoerder. 

Ook worden er extra schepen ingezet in het weekend. Zo vaart op zaterdag en zondag een extra pont tussen 14.00 en 20.00 uur richting de NDSM-werf. Daarnaast gaat er op zaterdag in de richting van de Buiksloterweg een extra pont tussen 16.00 en 20.00 uur. 

Ergenissen en ongelukken
De gemeente probeert al langer in te spelen op de toenemende drukte naar Noord, die zorgt voor ergernissen en soms zelfs ongelukken. Zo zijn er twee grotere veerponten ingezet en vaart er bij evenementen op de NDSM een speciale 'festivalpont'. 

Lees ook: GVB zet instapbegeleiders in op pont voor drukte

Ook moeten instapbegeleiders het op- en afstappen van de pont beter laten verlopen. Zij zijn ingezet op de veerdienst tussen Buiksloterweg en Centraal. 

Langer doorvaren
Maar niet alleen de drukte op de pont is een probleem. Een aantal reizigers is verontwaardigd dat de pont 'vroeg' stopt met varen. Doordeweeks gaat de pont vanaf de NDSM-werf bijvoorbeeld maar tot 23.45 uur.

Volgens initiatiefnemers van een petitie om de pont langer te laten varen is dit 'onhandig en gevaarlijk'. Zo moet er rond middernacht worden omgefietst door 'een gevaarlijk industrieterrein' richting de Buiksloterwegpont. Een ander alternatief is een 'prijzige taxi'.

Lees ook: Petitie gestart om NDSM-pont tot later door te laten varen

De nieuwe plannen van de gemeente brengen nog geen verandering in de eindtijd. De initiatiefnemers van de petitie hopen daarom zelf een volksinitiatief in te kunnen dienen. Daarvoor zijn minstens 1200 handtekeningen nodig. Inmiddels staat de teller zelfs al op meer dan 2000 ondertekeningen. 

 

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie