Start van hoofdcontent

112

nl

Agressie tegen handhavers blijft flink toenemen: 'Nu al 305 meldingen'

28 november 2017, 08.54 uur

Het uniform van de handhaver werkt steeds vaker als een rode lap op een stier. Er zijn alleen dit jaar al 305 gevallen van agressie tegen handhavers in de stad gerapporteerd.

Dat is een flinke stijging ten op zichte van vorig jaar (276) en 2015 (90). En dan is het jaar nog niet eens afgelopen. Daarbij moet worden aangetekend dat de meldingsbereidheid wel is toegenomen, zo schrijft De Telegraaf vanochtend.

Het gaat volgens het stadsbestuur vooral mis bij aanhoudingen in het uitgaansleven. In een brief haalt locoburgemeester enkele ernstige incidenten aan.

Lees ook: Chef boos op handhavers in uitgelekte mail: 'Meer boetes uitdelen!'

Zo werd een handhaver dit jaar al aangevallen met een kapotgeslagen glas. BOA's die iemand op straat hielpen, werden het mikpunt van woede van voetbalsupporters. Een vechtpartij op het Rembrandtplein liep uit de hand toen jongeren 'zich tegen alles in een uniform keerden'.

Eerder dit jaar sneuvelde het plan om handhavers uit te rusten met pepperspray en een wapenstok. Dat was een wens van onder meer het CDA en de VVD. Het idee werd weggewuifd door Kajsa Ollongren: 'Ze hebben de handboeien en mogen fouilleren. Als de situatie zo wordt dat andere geweldsmiddelen nodig zijn, dan moet de politie er bij zijn.'

Lees ook: Stadsbestuur voelt niets voor wapenstokken bij handhavers