Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kinderkaartjes GVB duurder omdat volwassenen er misbruik van maken

28 november 2017, 15.29 uur · Aangepast 28 november 2017, 16.50 uur · Foto: Jos van Zetten

Verschillende politieke partijen zijn boos omdat het GVB de prijs van kinderkaartjes van 2,50 euro naar 3,75 euro verhoogt. De prijsstijging van 50 procent vindt het vervoersbedrijf nodig om misbruik van het lage tarief tegen te gaan.

De kaartjes zijn de hele dag geldig en zelden loop je er als volwassen reiziger mee tegen te lamp. Met de dagkaart van 2,50 ben je een stuk goedkoper uit dan het volwassen kaartje van 2,90 euro dat bovendien maar een uur geldig is. Een dagkaart voor volwassenen is zelfs 7,50 euro.

Lees ook: Anderhalf uur met alle bussen voor zes euro

Volgens Het Parool is een derde van alle verkochte wegwerpkaartjes een kinderkaartje. Door de kaart duurder te maken, wil het GVB 'een hogere drempel' opwerpen tegen misbruik door volwassenen. Uit cijfers van het GVB blijkt bijvoorbeeld dat op de route IJburg-Centraal Station vaak misbruik voorkomt. Door de kinderdagkaart duurder te maken dan de uurkaart hoopt het GVB dit te voorkomen.

Ouders die vrezen dat reizen met hun kinderen nu duurder wordt, raadt het GVB aan om een persoonlijke ov-chipkaart te kopen voor de kinderen. Want dat tarief gaat per 1 januari juist met 34 procent omlaag. 'We begrijpen dat de aanschaf van de kaart een drempel kan zijn (ze kosten eenmalig 7,50 euro, red.) maar begin volgend jaar komen we met een aantrekkelijke aanbieding', zegt een GVB-woordvoerder. Over het risico van fraude met die kaarten, wil het GVB nu nog niets kwijt.

Maffe oplossing
De SP heeft al aangegeven vragen te zullen stellen aan wethouder Pieter Litjens (Verkeer). Raadslid Remine Alberts noemt het 'een maffe oplossing'. Ook Don Ceder, lijsttrekker van de ChristenUnie, is kritisch. 'Een bizarre redenatie van het GVB. Alle reizigers met kinderen die de kinderkaart op de juiste wijze gebruiken worden hierdoor gewoon keihard geraakt', zegt hij.

Wát een maffe oplossing. Woensdag maar eens aan de wethouder vragen of hij dat ook vindt. https://t.co/3AjzbBcnRg

— Remine Alberts (@RemineAlberts) November 28, 2017

'Kinderen gaan 50 procent meer betalen voor een ov-chipkaart, omdat een enkeling daar misbruik van maakt', twittert Sheher Khan van DENK. 'Terwijl GVB-bestuurders meer blijven verdienen dan de premier, tot wel 210.000 euro in 2016(!), en ook na herhaaldelijk verzoek om daarmee te stoppen.'