Stad

NL
V

Deel van Uberchauffeurs komt illegaal aan klanten

29 november 2017, 06.59 uur · Aangepast 29 november 2017, 17.07 uur

Een deel van de chauffeurs die de app Uber gebruikt, komt op illegale wijze aan klanten. Dat blijkt uit verborgen camerabeelden van het programma Zembla dat vanavond wordt uitgezonden.

In Amsterdam rijden in totaal zo'n tweeduizend chauffeurs onder de vlag van taxidienst Uber. Dat is tweederde van de Uberchauffeurs in heel Nederland.

Hoger tarief
Het gaat om chauffeurs die op straat passagiers oppikken die geen taxi hebben besteld via de app van Uber. De chauffeurs zijn hiermee in overtreding van de taxiverordening in de stad. Volgens deze verordening mogen alleen chauffeurs van de acht officiële taxicentrales op straat mensen oppikken.

Lees ook: Verontwaardiging om Uber-chauffeurs op Schiphol: 'Ze hebben de taximarkt al kapot gemaakt'

De Uberchauffeurs die deze verordening overtreden doen dit steeds vaker met een daklicht. Hiermee trekken ze de aandacht van mensen die een taxi zoeken. Vooral op uitgaansavonden slaan ze hun slag. Doordat de chauffeurs niet via de app zijn besteld kunnen ze aan de passagiers een hoger tarief vragen. 

Schorsing
Onderzoeksjournalist Vincent Verweij vertelt over het onderzoek aan AT5: 'We hebben afgelopen maanden onderzoek gedaan en zelf auto's van Uber aangehouden op straat. Toen bleek dat van de vijf auto's die we aanhielden, er vier waren die mij meenamen. Die zeiden: stap maar in, en rekenden vervolgens het dubbele tarief.'

Lees ook: Directeur TCA ontslagen na meningsverschil: 'Er gaat te veel werk naar Uber'

In de uitzending van Zembla vertelt Uber dat de chauffeurs die zich schuldig maken aan illegale klantenwerving, gestraft kunnen worden met een schorsing. De handhaving hiervan ligt volgens het bedrijf echter bij de overheid. In een reactie aan AT5 laat Uber echter weten samen te werken met de politie en het taxiteam Amsterdam om 'dit soort praktijken tegen te gaan'. Het zou volgens het taxibedrijf gaan om chauffeurs die ook gebruik maken van de app maar 'niet lijken te beschikken over de benodigde papieren voor de opstapmarkt'.