Stad

NL
V

Wereldberoemde kunstenaar eet spacecake: 'Dit is een vreemde stad'

29 november 2017, 18.38 uur · Aangepast 29 november 2017, 19.36 uur

Ai Weiwei zorgt dit jaar voor het meest in het oog springende kunstwerk van het Amsterdam Light Festival. De wereldberoemde conceptuele kunstenaar spant een rood lichtlint langs bijna de hele route van het grachtenfestival.

Het kunstwerk Thinline oogt als een grens zoals op een landkaart is te zien, maar dan lichtgevend. Het is in totaal 6,5 kilometer lang.

Alomvattende betekenis
Het kunstwerk verbeeldt alles wat er bij een grens hoort: 'Territorium, landsgrenzen, onderlinge relaties, de vluchtelingensituatie, politieke omstandigheden, nationaliteit, links en rechts, eigenlijk alles.'

Lees ook: Meer bezoekers voor Light Festival

Ai Weiwei is bekend door het Nationaal Stadion van Peking, beter bekend als 'het Vogelnest.' Dit stadion is gebaseerd op een tekening van Weiwei. Thinline en de andere kunstwerken van het Amsterdam Light Festival gaan vanaf morgen aan en zijn dan tot in januari tussen vijf en elf uur 's avonds te bewonderen.

Spacecake
Ai Weiwei is gefascineerd door de stad: 'Gisteren heb ik een stuk cake gegeten waardoor ik droombeelden had over tijd en ruimte. Dit is een vreemde stad. Als je er bent, verandert je begrip van tijd volledig.'